×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 63
onsdag, 02 mars 2011 12:24

Yoga mot Alzheimers

viser forskning at yoga virker positivt også mot Alzheimers! Det kurerer selvsagt ikke sykdommen, men kan bremse både utvikling og plager. For mennesker med demens generelt sett, vil aktiviteter der man engasjerer både kropp og sinn i en sosial kontekst, virke utrolig gunstig. Det  er et overlegent bidrag med hensyn til å vedlikeholde kognitive funksjoner bedre enn noe annet.

Jeg spøker titt og ofte med at jeg lider av Alzheimers ettersom jeg har korttidshukommelse som en gullfisk. Jeg er evig jakt etter nøklene mine og er avhengig av huskelister. Det er nok mange som lider av denne “tilstanden”, i en travel hverdag med tusen tanker i hodet er det ikke alltid like greit å være fullstendig organisert. Jeg har imidlertid lært meg noen strategier for å huske ting, som blant annet huskeliste. Det som er litt ironisk er at jeg har langtidshukommelse som en elefant og får ofte tilbakemeldinger hvor mye detaljer jeg husker, jeg får visst med meg et par ting i ny og ne allikevel..

Alzheimers er imidlertid ingen spøk og er en skummel sykdom som ingen, bank i bordet, ønsker å bli rammet av. Jeg hadde selv en oldemor med Alzheimers og selv om vi alle lo av alt det merkelige hun sa og gjorde, er det tragisk å bevitne den mental nedgangen hos Alzheimers pasienter. Men som med alt annet er kunnskapen om sykdommer og lidelser i stadig utvikling. viser forskning at yoga virker positivt også mot Alzheimers! Det kurerer selvsagt ikke sykdommen, men kan bremse både utvikling og plager. For mennesker med demens generelt sett, vil aktiviteter der man engasjerer både kropp og sinn i en sosial kontekst, virke utrolig gunstig. Det  er et overlegent bidrag med hensyn til å vedlikeholde kognitive funksjoner bedre enn noe annet.

Videre gir en rekke forskjellige yogaøvelser en boost til både hjerne og nervesystem. I f.eks oppned stillinger som fremoverbøyninger, nedadgående hund, hodestående, skulderstående osv, renner alt blodet til hodet- noe som svært sjelden skjer i dagliglivet. Økt blodtilførsel til hjernen stimulerer hjernecellene kraftig og virker positivt både nervesystem i tillegg til hukommelse  – kjerneproblematikken for Alzheimers pasienter. En enkel øvelse du kan gjøre hjemme er Viparita Karani. Legg deg i sofaen og sleng bena opp ryggstøtten. Ha gjerne en ekstra pute under baken hoftene ligger høyere enn hodet. Husk at den terapeutiske virkningen i yogaøvelser begynner setter inn etter 5 minutter.

I tillegg til dette gir yogaen en økt følelse av avslapning og velvære, noe gjør pasienter bedre rustet til å møte perioder med sterk forvirring og desorientering.

selv om du ikke har Alzheimers gir yogaen positive effekter uansett form, alder, kjønn og utgangspunkt. Kom igang! :)