×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 63
tirsdag, 08 februar 2011 14:32

Yoga med Parkinson

Av: Anita Abrahamsen, Surya yoga og Yogaloftet

Det eksisterer fortsatt en rekke myter og oppfatninger rundt yoga og mange tror at man må være super myk og helt frisk for å være med. Dette er jo på ingen måte riktig. Yoga, i en eller annen variant, er for alle!

 

Mitt utgangspunkt som datter av en Parkinsonpasient og en dedikert og nysgjerrig yogalærer var: hvordan kan yoga hjelpe pasienter med denne diagnosen?Utfordringen, slik jeg ser det, er å gjøre yoga tilgjengelig for denne pasientgruppen gjennom å få frem hva yoga virkelig er. Det eksisterer fortsatt en rekke myter og oppfatninger rundt yoga og mange tror at man må være super myk og helt frisk for å være med. Dette er jo på ingen måte riktig. Yoga, i en eller annen variant, er for alle!

Diagnosen Parkinson er komplisert å behandle ut i fra et medisinsk perspektiv. Det er så godt som ingen som vil oppleve sykdommen på nøyaktig samme måte. Men allikevel så finnes det noen overordnede utfordringer som er felles. Etter samtaler og private workshops med en del personer med denne diagnosen kom jeg frem til et utgangspunkt for hvordan sette sammen et kursopplegg.

Sett ut i fra fysisk yogaperspektiv kan man sammenfatte utfordringene som følger:

 • Tap av fysisk mobilitet
 • Muskler som svinner hen
 • Stivhet i ledd og muskler
 • Skjelvinger; ufrivillige bevegelser
 • Dårlig balanse og utfordringer mht. kroppsholdning
 • Artikulasjon og ansiktsmimikk
 • Dårligere pustekapasitet
 • Utfordringer i mage og tarm/fordøyelse
 • Og ikke minst mentalt stress

Jeg er fullt klar over at diagnosen er mye mer kompleks enn dette. Mer informasjon om sykdommen finnes på www.parkinson.no

For meg har det vært viktig å finne ut hva som var det mest kritiske å ta tak i. Det har vist seg at det å arbeide med å bedre/øke blodsirkulasjon i ledd og muskler er vesentlig for å få videre effekt av yoga.

Eleven beskriver at dette bidrar til en god varmende følelse som gjør at det å bevege seg blir mindre krevende når vi fortsetter i undervisningen. Enkle sirkulasjonsøvelser som gjøres sittende på gulv eller stol for tær, føtter, ben, fingre, hender, armer og skuldre er derfor obligatorisk.

I tillegg er det viktig at vi hele tiden fokusere på å puste ”riktig”. Dvs at vi arbeider med fokus på en dyptgående og frigjørende pust.

Spesielt er dette viktig i alle fysiske yogastillinger vi gjør. Dette gir musklene ekstra tilførsel av oksygen, noe som ofte gir en positiv effekt på stive muskler og ledd. Elevenes tilbakemeldinger er tydelige; dette hjelper! Og kanskje det hjelper for bedre opptak av medisinene også?

Jeg har også lagt inn to enkle yoga pusteteknikker som i tillegg frigjør spenninger i diafragma (mellomgulv) og gir massasje til indre organer i magen slik at fordøyelsen kan forbedres.

”Parkinsonistene” hos meg har en tendens til å synke sammen i ryggen slik at ”pusteområdet” blir sammentrykt og lite. Dette kan motvirkes ved bevisstgjøring på hva som er konsekvensen av dette både fysisk og mentalt. I tillegg gis det veiledning i forhold til hvordan man kan utvikle styrke til å holde ryggen rettere. Spesielt gjelder dette øverste delen av ryggen; dvs i brystområdet.

Det er viktig for den fysiske balansen i kroppen at vi har en sterk og smidig kjerne-muskulatur. Dvs at musklene som er nærmest skjellettet, spesielt i føtter, ankler, hofter, skuldre , rygg og mage styrkes og vedlikeholdes. Yogaøvelser som styrker ulike deler av vår ”holdningsmuskulatur” og gir bedre balanse er derfor en viktig del av kursopplegget.

I tillegg gjør vi modifiserte/tilpassede yogastillinger som tøyer varsomt ut i muskler, ledd og bindevev.

Mens vi arbeider, har vi hele tiden fokus på å ikke stresse opp kroppen og gå utover de grenser som vi faktisk har.

Og sist, men ikke minst: avspenningsteknikkene vi benytter i yoga viser seg å gi god effekt på ”Parkinsonister”. Tilbakemeldingen er overveldende.

Som yogalærer ser jeg selv at mye av uroen i kroppen til elevene demper seg under forløpet av en veiledet avspenning.

Generelt kan jeg si om yoga:

 • Yogateknikkene bygger på dyp innsikt i menneskets anatomi, fysiologi og psyke og er således en trygg og harmonisk måte å jobbe med seg selv både fysisk og mentalt.
 • Utøvelsen av yoga tar utgangspunkt i din kropp og din kapasitet. Du får både tid og mulighet til å tilpasse de enkelte yogastillingene til nettopp din kropp og din kapasitet.
 • Yoga med Parkinson er en helhetlig metode som bruker fysiske stillinger/øvelser, pusteteknikker og avspenningsteknikker.

Eventuelle spørsmål rettes til meg, Anita, på tlf 920 98830 for informasjon, kurs osv.

Kurs avholdes løpende i regi av Surya Yoga, www.suryayoga.no Namaste.

© Surya yoga/Anita Abrahamsen