Yogaidyll på toppen av Stoltzen Slik ser det ut på toppen av Stoltzekleiven i Bergen under en yogatime FOTO: Kim Bøyum Kim Bøyum
torsdag, 09 juni 2016 11:45

Yogaidyll på toppen av Stoltzen

- Jeg foretrekker utendørsyoga, fastslår Joseph Chipperfield (32). Etter onsdagens Stoltzen-yoga er han neppe alene.

Skrevet av: Kim Bøyum

«Vift tærne innunder og dytt setet opp mot himmelen!»

Kine Solends milde stemme får bare konkurranse fra en bie som summer og en andpusten dame som akkurat har kommet opp til platået hvor vi befinner oss. Det er ikke få som sleper seg oppover fra Fjellveien til Sandvikspilen en sommerdag som denne. Men Stoltzen, bergensernes mest populære utendørs treningssenter, er ikke bare stedet for dem som vil løpe eller gå. Oppe på Sandviksfjellet har det i flere år vært arrangert yoga. Og akkurat nå er Kine Solend i gang med nok en time.

LES INTERVJU HER: http://yogaportalen.no/nyheter/kine-er-bergens-fjellyoga-dronning

Stemningen som råder, er egnet til å gjøre en ateist religiøs – i det minste for en liten stund. Svettedråpene som piplet fram på vei opp, tørkes raskt av solstrålene. En liten bris gjør at det ikke blir ubehagelig varmt. Langt der nede, men samtidig bare noen minutter unna, ligger den travle byen. Her oppe hersker roen. Mens Solend gir de rundt 20 deltakerne sine instrukser, kommer riktignok den ene sprekingen etter den andre opp den bratte kleiven. Mange kikker raskt på pulsklokkene sine, spør treningspartneren om det ble ny pers, men blir stille som turister som trer inn i en kirke når de ser hva som foregår.

Et raskt blikk på deltakerne avslører at her er det folk med ulike forutsetninger. Noen er unge, veldreide, solbrune, myke. Noen har tydeligere spor av levd liv, men utfører øvelsene perfekt, i det minste ser det slik ut for et utrent øye. Andre er åpenbart stølere, ja, skikkelig stive, rekker ikke helt fram. Kvinnene er i klart flertall, men det er også et par menn til stede. Alle ser ut til å nyte stunden.

Andre gang

«Kjenn på at du er god nok. At du er vakker nok.»

Med en siste formaning takker Solend for dagens time, og rusler bort til sin 11 uker gamle sønn Leo som sammen med barnevakten har fulgt mamma fra siden. Igjen sitter en gjeng fornøyde deltakere. Joseph Chipperfield er en av dem. 32-åringen fra England har bare vært med på én yogatime tidligere – også den her oppe på fjellet.

- En venn av meg fortalte meg om Stoltzen-yogaen. Jeg bor i bunnen av kleiven, og liker at jeg kan kombinere yogatimen med turen opp hit og utsikten over Bergen, sier Chipperfield.

Han er en ivrig løper, men tror han har godt av å trene på flere måter.

- Når jeg løper opp Stoltzen, kjenner jeg det brenne i leggene. Yoga er noe helt annet. Det er beroligende, samtidig som det er intenst. Øvelsene er noe helt annet enn det jeg er vant med fra løping. 

- Kommer du til å begynne med yoga innendørs nå?

- Faktisk tror jeg at jeg vil holde meg her ute. For meg gir det opplevelsen en ekstra dimensjon at vi er utendørs. Jeg kan se for at jeg stiller her også når høsten og vinteren kommer til Bergen, sier Chipperfield.

 

Kine Solend instruerer, mens Joseph Chipperfield (til v.) gjør det han kan for å nå tærne.  – Jeg er fortsatt veldig fersk i yoga og ganske dårlig, ler han. FOTO: Kim Bøyum

Kine Solend instruerer, mens Joseph Chipperfield (til v.) gjør det han kan for å nå tærne.  – Jeg er fortsatt veldig fersk i yoga og ganske dårlig, ler han. FOTO: Kim Bøyum

Ferdige med eksamen 

Venninnene Astrid Loftås Sandven (18) og Frida Helvig (19) sprang rett til fjells etter å ha levert sin siste eksamen på videregående skole.
 
- Det er fantastisk å være ute og gjøre noe sånt som dette. Det er gratis og Kine er veldig flink å instruere. Hun har en sånn ro over det, smiler Sandven.

- Det var Astrid som fikk meg med opp hit. Jeg synes det var veldig deilig, og jeg kjente at jeg slappet skikkelig av. Spesielt når det var så varmt i solen. Det er sikkert ikke så gøy å ligge her når det høljer ned, sier Helvig.

 Venninnene Astrid Loftås Sandven (til v.) og Frida Helvig feiret at de var ferdige med eksamen med en yogatime i solen. FOTO: Kim BøyumVenninnene Astrid Loftås Sandven (til v.) og Frida Helvig feiret at de var ferdige med eksamen med en yogatime i solen. FOTO: Kim BøyumI sommer blir det yoga både på Stoltzen og Ulriken. Da er det bare å håpe på flere vakre dager.