fredag, 14 august 2015 11:55

Yogagründer: Siri Kruse

 -Yogatekstene forteller oss at vi mennesker i realiteten først kan kalle oss ”gryende kjennere” av yoga etter daglig praksis i ti år, så vi må passe oss for å ikke devaluere yoga med kjappe ”løsninger”. Klinisk psykolog og yogagründer Siri Kruse er opptatt av den daglige praksisen over tid og har startet et studio hjemme i stua.

Siri Kruse Akerselva Yoga
alle foto: Sebastian Dahl
Siri Selvik Kruse (32)

Gründer av: Akerselva Ashtanga på Sagene/Grünerløkka    
Startet når: August 2014
Visjon: Å tilby Mysorestil Ashtanga yoga til alle som ønsker å lære yoga gjennom daglig morgenpraksis
Startet med yoga: 2003
Undervist yoga siden: 2009
Utdannelse: Psykolog. Personlig lære hos Prem og Radha Carlisi ved Ashtanga Yoga Bali Research Centre. Pågående utdannelse i ayurvedisk livsstilsveiledning.
Arbeidserfaring: Jobber som klinisk psykolog i privat praksis, under spesialisering i kropps- og relasjonsorientert psykodynamisk psykoterapi ved Norsk Karakteranlytisk Institutt.

Hva fikk deg til å starte noe eget?
Det er på denne måten jeg kan undervise Ashtanga yoga under de rammene jeg mener er best for elevene- det vil si trinnvis og grundig læring gjennom forpliktelse til daglig praksis over tid og et trygt og stabilt forhold mellom lærer og elev. Slike rammer er også beskrevet i de gamle yogatekstene som nødvendige for å lære yoga.

Hva skiller ditt tilbud fra andre yogatilbud?
Det er forpliktelsen til den daglige praksisen som skiller mitt fra andre yogatilbud. Jeg ønsker å gi elevene mine en reell mulighet til å oppleve yogaens fantastiske potensiale for å hjelpe oss fysisk, mentale og spirituelt. Ved å etablere en daglig yogapraksis vil fordelene av yoga spire og blomstre fra første dag. Man vil få en bedre døgnrytme, spise bedre, sove bedre, gjøre bedre prioriteringer i hverdagen. Man vil kjenne seg friskere, få mer kontakt med hele kroppen og få økt bevissthet på sitt indre liv. Vi mennesker har en tendens til å stadig hoppe av og på aktiviteter, inkludert yogapraksis. I så tilfelle går vi glipp av de fantastiske fordelene yoga kan gi oss. Mange er engstelige for at daglig yogapraksis er veldig krevende, noe som også er sant, men det gir et fantastisk utbytte og det kan nok hende at en hverdag uten daglig yogapraksis er mer krevende.

Hvem er kundene dine?
Elevene mine er både nybegynnere og erfarne som er villige til å forplikte seg til daglig yogapraksis i minst 3 uker- og lengre tid for de som ønsker å fordype seg. Med den daglige og trinnvise oppfølgingen kan alle lære yoga trygt og grundig, uansett nivå, alder og helsetilstand.

Siri Kruse Akerselva Yoga

Har du tatt med deg noen "yogiske verdier" inn i businessen og føler du at forretningstankegang og "yogisk tankegang" går hånd i hånd?
Ja, absolutt, etter beste evne. Imidlertid er det nødvendig med økonomisk trygghet, så en god yogalærer bør sørge for lønnsomme økonomiske rammer på en måte som også ivaretar yogiske verdier.

Gi tilbake:
Yoga er først og fremst universelt og tilhører alle som ønsker å lære. Vi i Norge er heldige fordi vi har gode muligheter til å lære på grunn av høy levestandard. Det er selvfølgelig veldig bra å dele av sine goder med svakerestilte, i India, andre land, eller i Norge.

Er yoga for dyrt sammenlignet med annen trening?
Ja, dette kan være en utfordring. Hos meg betaler man imidlertid kr 1250 for daglig praksis i 3 uker, noe som er en overkommelig utgift for de aller fleste. Ved påmelding over lengre tid betaler man mindre.

Hvordan tror du yogamarkedet i Norge vil utvikle seg de neste årene?
Det vil nok bli flere både store og små aktører, med tilbud av forskjellig type og kvalitet. Dette har jo først å fremst å gjøre med at mange opplever den gode effekten av yoga og ønsker å dele sin kunnskap. I tillegg har det nok dessverre å gjøre med at ”yogautdanninger” har blitt et populært forretningskonsept, noe som innebærer at personer med minimal yogaerfaring kan ta et kurs og kalle seg yogalærer. Dette er farlig. Yogatekstene forteller oss at vi mennesker i realiteten først kan kalle oss ”gryende kjennere” av yoga etter daglig praksis i ti år, så vi må passe oss for å ikke devaluere yoga med kjappe ”løsninger”.  Da vil vi aldri få gleden av å oppdage selve ”juicen” i yoga.

Har du noen tips til de som vis starte sin egen yogabedrift?
Finn en lærer du liker, hold deg til denne læreren og bygg opp en trygg og god daglig yogapraksis over noen år. Etter dette vil du naturlig finne ut av om du ønsker å fortsette å lære yoga med tanke på å dele av kunnskapen med andre.

Det åpner stadig nye yogasentere, butikker og nettbutikker. Yogatilbudet har aldri vært større i Norge og bak hvert prosjekt står det en eller flere yogagründere som har jobbet hardt og har forskjellige målsetninger, visjoner og verdier de vil formidle gjennom den nye forretningen. Yogaportalen presenterer jevnlig en yogagründer fra forskjellige bedrifter og som er på forskjellige stadier. Ta kontakt om du har en spennende historie å fortelle.