×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 398
onsdag, 20 september 2017 12:17

Yoga og vegansk livsstil

Når man møter eller leser om erfarne yogier er det ikke sjeldent at disse har valgt et vegansk kosthold. Yogaportalen ønsker å gå i dybden på dette temaet i en rekke artikler fremover.
 
En naturlig måte å argumentere for at vegansk er yogisk er å bruke Patanjali, som beskriver yogaens åtte steg. Det første steget er yamaene, som vi kan sammenligne med den gylne regel; Gjør mot andre det du vil at andre skal gjøre med deg.
 

Sharon Gannon er med-grunnlegger av yogaretningen Jivamukti Yoga og veganer. Foto: www.jivamuktiyoga.com

I Huffington posts intervju med Sharon Gannon bruker hun Yamaene som forklaring på hvorfor det er naturlig for alle som vil leve yogisk å velge en vegansk livsstil. Grunnleggeren av Jivamukti Yoga legger til at hvis våre matvaner fører til lidelse og sykdom hos andre, skader miljøet og til slutt oss selv, da er det kanskje på tide å stille spørsmålstegn til hva vi spiser.

Yamaene knyttet opp til vegansk livsstil fra veganeren Sharon Gannon sitt perspektiv:

1. Ahimsa (Ikke-vold): Innesperring, utnyttelse, slakting og spising av dyr er skadelig for dem - selv om vi ikke gjør det med egne hender.

2. Satya (Sannhet): Kjøttindustrien viser en falsk virkelighet i sin markedsføring av produkter ved å vise bilder av lykkelige kuer som gresser med sine familier og smilende kyllinger, selv om disse dyrene aldri er lykkelige på en gård.

3. Asteya (Ikke-stjeling): De som bruker dyr til å produsere varer er avhengig av å stjele fra dyrene, for eksempel melk og ull. Livene til dyrene blir også tatt fra de.

4. Brahmacharya (Ikke misbruke seksuelt): All mat fra dyr er resultat av seksuelt misbruk, kunstig inseminering av kuer og tvangsonanering av okser for å lage kalver som blir tatt fra sin mor rett etter fødsel.

5. Aparigraha (Ikke-grådighet): Patanjali fremmer et liv i moderasjon hvor vi bruker det vi trenger istedenfor alt vi ønsker og at vi ikke gjør andre fattige på grunn av vårt forbruk. Ifølge FN da dette intervjuet fant sted var det 7 milliarder på jorden mens 67 milliarder landdyr ble slaktet i året for mathensyn. Videre står dyreindustrien for mer karbonutslipp enn hele den globale transportindustrien. Å bruke dyr på den måten vi gjør kan ikke bli ansett som moderat.

Det er sikkert like mange grunner til å bli veganer, som det finnes veganere. Men enkelte årsaker går igjen. Helse, miljø og etikk virker som tre hovedgrunner for at mange velger å bli veganere. Det er altså mange fordeler og gode effekter av å endre kosthold og livsstil på denne måten, men det kan også være utfordringer. Derfor vil Yogaportalen skrive flere saker om vegansk livsstil fremover. Ta gjerne kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. for å komme med innspill, spørsmål og viktige temaer veganere må forholde seg til.