søndag, 15 februar 2015 11:59

Yoga for MS

-Satnam alle sammen, jeg hilser dere som vi gjør i kundalini yoga. Jeg er sann, jeg forplikter meg til sannhet og sannhet er min vei. Slik åpner An-Magritt Seelnad foredraget sitt foran en fullsatt sal på Oslo Yogafestival. I 2002 fikk alenemoren til to, beskjed om at hun hadde MS. -De små sekundene i livet da vi får en avgjørende meddelelse, da tiden stopper og dette ikke kan gjøres noe med. Det fantes ingen medisiner og legene sa jeg bare kunne håpe på en anfallsvis og ikke et progressivt sykdomsforløp.

 

Fakta 

MS (Multippel Sklerose)
Hva:
 En kronisk sykdom som angriper sentralnervesystemet, dvs. Hjerne og ryggmarg.
Hvor mange: 300-400 personer får diagnosen hvert år, de fleste er unge. 10 000 lever med MS i Norge i dag, 7000 kvinner og 3000 menn.
Tre former: Attakkpreget, som kan gå over i sekundær progressiv, primær progressiv.
Prognose: Kan ikke pålitelig forutsies hos den enkelte.
Kosthold: Vanlig kosthold, særlig viktig er vitamin D, fet fisk, fiskeoljer og tran.
Trening: Har lenge vært frarådet, men nå anbefaler ekspertene trening til MS- pasienter, tilpasses individuelt.
Graviditet: Trygt for både mor og barn
Parforhold: Kommunikasjon og åpenhet er viktig for å bevare kjærligheten. Sexlivet kan for mange påvirkes.

An-Magritt Seeland (45)
An-Magritt SeelandFødt: 1969
Utdannelse: Humanvitenskapelige fag.
Arbeid: Tidligere: Journalist,  skribent og ungdomsskolelærer. Nå: Yogalærer. Foto: Erling Pande Braathen

Lars Bø
Lars Bø
Overlege på nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for MS. Foto: Haukeland universitetssykehus

DNA
En telomer er et område med små repeterte sekvenser i enden av et DNA- kromosom. Telomer-forkortning skjer i ulike vev i kroppen ved aldring, men med betydelig variasjon mellom ulike individer. -Korrelasjonen mellom telomer-lengde og alder er relativt svak, sier overlege Lars Bø ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitessykehus til Yogaportalen. Han legger til at det ikke er konsistente data på om telomerer hos MS-psienter blir kortere ved aldring. Lengden av telomerer i hvite blodceller styres av balansen mellom et enzym som forlenger telomerer (telomerase) og andre mekanismer som forkorter telomerer (telomer trimming).

Et kvalitativt forskningsprosjekt fra UCSF har vist at en testgruppe som gjennomgikk livsstilsendringer med kosthold, trening og stressreduksjon i form av myk yoga har forlenget sine telomerer signifikant (10%) sammenlignet med kontrollgruppen (3% reduksjon) over en fem års periode.

Pust
-Beina forsvinner under deg, du blir svakere og angsten for framtiden er stor. Det er oppturer og nedturer. Disse svingningene er stressende og det verste man kan gjøre er å møte dette med å anstrenge pusten mener Seeland. Hun har barn ned i fireårsalderen på yoga som har ”sluttet å puste”. 

Seeland forteller at når hun leverte sønnen sin i barnehagen for fire år siden måtte hun ha med assistent, det var før hun hadde funnet yoga. -Jeg holdt på å gå fra forstanden og hadde en konstant dirring i nervesystemet. Jeg prøvde å spille høy musikk for å overdøve. 

-Hvordan kan jeg klø meg selv inne i nervesystemet? spør 45- åringen.

Livsstil
I følge overlege Bø så er det noe data som tyder på at vekt-tap, trening, samt et kosthold med mye fiber, lite kjøtt og lite flerumettet fett kan ha en positiv effekt på denne utviklingen. -Hos kreftpasienter er det nylig publisert en liten studie hvor det var en trend i retning av en positiv effekt av psykososial intervensjon på gruppenivå (som ga stressreduksjon og emosjonell støtte (mindfulness-basert)) og opprettholdelse av telomer-lengde. 

Yoga
I 2012 begynte An-Magritt å gjøre yoga, to ganger om dagen på youtube. -Etter bare tre dager var kriblesmertene dempet og effekten har vært merkverdig.

Etter det året var hun klar for å prøve sin første ”ordentlige” yogatime og ble med på en Kundalini yogatime. -Jeg fikk kontakt med nervesystemet mitt, ikke gradvis men umiddelbart. Yoga gir perspektiv på livet, det å strekke seg selv mot sitt aller høyeste potensiale.

Kundalini Yoga
Yogaformen har sin opprinnelse nord i India og kom til vesten på 1960- tallet. Yogi Bhajan presenterte kundalini yoga til Woodstockgenerasjonen. Han lovte en bedre ”high” av denne yogaen enn man kunne få av LSD. -Mantra, mudra, asana, kriya og bandhas er begreper innen yoga og praktiseres i kundalini yoga. Summen av dette gjør Kundalini yoga til en meget potent medisinsk praksis mener MS- pasienten. 

Helhetlig menneskesyn
-Viktigere enn å vite hvilken sykdom et menneske har, er det å vite hvilket menneske som har sykdommen, sa Hippokrates cirka 400 år før Kristus. Seeland bruker dette sitatet til å underbygge viktigheten av å se hele mennesket.

Medisiner
I dag finnes det medisiner for MS- pasienter, de er veldig dyre og unge arbeidsføre prioriteres. -Jeg har ikke sluttet med medisinene mine, som sannsynligvis koster like mye som halve kulturbudsjettet til Gjøvik. Seeland legger til at hun føler at hun får gitt noe tilbake gjennom å undervise i yoga. 

-Som 45- åring med MS føler jeg meg nå bedre fysisk og psykisk form enn da jeg var 25.

Hjernen
-Se så fin hjernen min er, tenkte An-Magritt da hun så MR- bilde av hjernen sin, det ser ut som snøfnugg. Det danner seg hvitt plakk på hjernen hos mange MS- pasienter. Moren hennes forsto at noe var galt med bildet, men selv hadde hun ikke sett den før. Bø bekrefter at man kan se plakk på MR-bilder hos MS-pasienter.

Kosthold
Seeland legger særlig vekt på tre ting ut over daglig yogapraksis. -Spis kun umettet fett, la være å røyke og hjelp kroppen og sjelen mot helse og glede ved å ha gode døgnrytmer. Selvdisiplin i form av egenpraksis er helt uvurderlig som salutogenetisk strategi, understreker hun. Overlege Lars Bø legger her til at vitamin D kan være viktig. -Det er en økende dokumentasjon på at lave nivåer kan ha betydning både for risiko for MS, og for MS-sykdomsaktivitet.

Traume
-I dag har jeg tre fantastiske barn, men egentlig har jeg fire. 10 dager før han skulle bli født døde Ruben i magen min. To måneder senere døde faren min. Jeg var atten år og dette var en svært tøff periode for meg. An-Magritt sier at det viktigste med traumer er å vite om dem og hvordan de påvirker oss. Innenfor Ayurvedisk medisin og også mange former for vestlig medisin understrekes viktigheten av å komme i gang med behandlingen av sjokk og traumer innen 24 timer. Selv holdt hun pusten i årevis, mens sykdommen viste seg og utviklet seg. Pranayama, yogiske pusteteknikker er de mest grunnleggende i det yogiske førstehjelpsskrinet, sier An-Magritt. -Vi burde hatt Kundaliniyogier på legevakten og sykehusene. 

Pay it forward
I midten av mars inviterer An-Magritt Seeland MS-pasienter og mennesker med beslektede nevrologiske utfordringer som Parkinsons, fibromyalgi, ME etc. til workshop (PDF) på Oslo Yoga. Dette vil også bli svært relevant for pårørende og yogalærere som ønsker seg de særlige verktøyene i sitt arbeid, lover An-Magritt. Verdien av indre fred kan ikke overvurderes og gjennom pust, yoga og de andre livsstilsendringene jeg har å formidle, håper jeg på at flere skal kunne oppleve at denne sykdommen som ble et vannskille i livet mitt også kan bringe med seg noe stort og uendelig verdifullt.