torsdag, 15 juni 2017 17:21

Yoga for menn

Greg prøvde yoga som tenåring i Tucson, men det var ikke før senere, i LA han virkelig fant yoga. Her ble han tipset av en kiropraktor til å prøve yoga etter perioder med ryggsmerter på grunn av mye trening. -Så var jeg hekta, droppet alt annet og fire år senere startet jeg å undervise forteller Coyle.

Tekst og foto: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Gregory Coyle (46)
Født: 23. Juni 1969 i Tucson, Arizona
Startet med Yoga: Som tenåring
Undervist i yoga: Siden 2002
Arbeid: Business Controller i PGS, underviser på Balance
Utdannelse: Accounting and finance, Anusara lærerutdannelse, studert flere former for yoga
Yoga i tre ord: ”Handbook for life”

Livsstil
-Forskjellen på yoga og annen trening er at yoga i større grad har blitt en del av livsstilen min. Hvem jeg er på matten er hvem jeg er i min hverdag. -Yoga er som sagt min ”handbook for life”.

Greg Coyle, Yoga for menn

Hva er yoga for menn?
-Yoga for menn er yoga, enkelt og greit. Det var originalt menn som gjorde yoga, for å holde seg sunne og sterke. Når yoga kom til USA på 60- og 70 tallet var det i stor grad kvinner som begynte å praktisere. I vesten er yoga fortsatt assosiert med noe damer gjør. Mens i østen, for eksempel i India, ser man flere menn gjøre yoga.

Maskulinitet
-Maskulinitet for meg er ikke nødvendigvis det samme som ”male”. Vi har mange forestillinger om hva maskulinitet er forteller Greg. Styrke og pågangsmot er noen eksempler. Vi kan ofte se mer maskuline trekk hos menn, men kvinner kan også ha disse egenskapene. Samtidig kan menn også ha feminine egenskaper som å være forsiktige og omsorgsfulle.

Greg Coyle, Yoga

Kosthold
-En yogisk livsstil innebærer for mange et vegetarisk kosthold. I tillegg til å være lettere for fordøyelsessystemet vårt kan det også ha positiv effekt på miljøet. -Man kan brødfø flere personer per areal land med annen landbruk enn dyrehold.

Yoga og andre idretter
-Alt går bra sammen med yoga. Jeg var turnutøver som ung og er i dag en triatlet som bruker yoga blant annet til forebygging av skader. Fra løping, sykling eller skigåing merker man at kroppen stivner. Her er yoga et bra supplement.

Løping, sykling og yoga
-Jeg bruker en kort yogaserie hver morgen og jeg gjør en lenger serie hvis jeg skal ha en løpe- eller sykkeløkt senere på dagen. Før triathlon- konkurranser gjør jeg yoga, kanskje bare fem eller ti minutter for å åpne kroppen.

Greg Coyle, yoga for menn

Skader og fleksibilitet
I perioder med mye trening til konkurranser har jeg lett for å prioritere vekk yogapraksis. Da begynner skadene og gjøre seg gjeldende. Det er stivhet og mangel på fleksibilitet som i mange tilfeller trigger skader.

Greg Coyle, yoga for men

Nullstille
-Idrettsutøvere, løpere, syklister eller de som sitter på kontorstolen hele dagen kan havne i ubalanse, den ene siden blir sterkere enn den andre. Yoga kan balansere og nullstille kroppen.

-Hvis du fortsetter å løpe mye, ikke forvent å bli mykere, men med yoga vil du i det minste være like lite fleksibel på begge sider. Dette forebygger skader sier triatleten.

Greg Coyle, Yoga for menn

Fysisk praksis
-Yoga kan gi en opplevelse av hva kroppen gjør og hjelper deg i å komme i kontakt med pusten. Yoga må ikke nødvendigvis være en spirituell praksis, men kan være et fysisk verktøy. Man lærer hvordan kroppen virker, hvordan man tar vare på den og til å avgjøre om man er i balanse. Kroppen er forskjellig fra dag til dag og gjennom dagen. Yoga hjelper meg til å være lydhør for disse forandringene og til å vite hva kroppen trenger til enhver tid med tanke på for eksempel mat, drikke og søvn.

 

Denne artikkel er publisert 1 gang tidligere den 25 Januar 2015.