mandag, 11 mai 2015 18:54

Yoga for hele familien

For mange kan yoga oppleves som rigid eller fysisk krevende, men for Anneli Mjøen er det blitt en lek. Nå introduserer hun yoga for hele familien med sin nye bok.

Anneli Mjøen
Foto: Miriam Hatlenes
Anneli Mjøen (47)

Yrke: Yogalærer/forfatter

Startet med yoga: Når hun var fem år og aktiv meditasjon da hun var tretten.
Undervist yoga siden: 2007
Yogautdannelser: Yogaskolen i oslo (1 år), Medisinsk qigong (3 år) samt mange TT i ulike yogaformer og fagområder. Hun er en av tre lærere ved Oslo yoga som nå planlegger en ny yogalærerutdannelse.
Aktuell: Med boken «Yoga for hele familien (2015)»

Akrobatikk
Forsiden av boken kan se utfordrende ut for de fleste, men forfatteren har vært yogalærer i mange år og har tenkt på alle nivåer mens hun skrev boken. -Boken er også for barn, så jeg har forsøkt å inkludere både de akrobatiske barna og de som trenger mer veiledning og støtte forteller Mjøen. Hun forsikrer oss om at dette er en fullverdig yogabok med alt fra de vanligere yogaøvelsene til pusteøvelser og helseprogram.

Yoga for hele familien, Anneli Mjøen
Sporty og balansert familie: Det er lett å bli inspirert av flotte bilder og morsomme øvelser for alle og enhver i denne boken. Foto: Miriam Hatlenes

Yoga for alle
-Når jeg holder kurs for foreldre og barn, gjør alle de samme øvelsene, og det er merkelig nok like gøy og utfordrende for store og små, og for nybegynnere og erfarne. Alle har glede av å lære hodestående, håndstående eller akrobatiske opp-ned-øvelser så lenge de lærer det på en trygg og overkommelig måte. Det finnes en inngang til enhver øvelse, man må bare gå stegene.

Avliver myter
Om man ser på yoga som noe spirituelt eller som trening har ikke noe å si. -Det som er så fantastisk med yoga er at den favner så bredt. Fra den travle yrkeskvinnen og den treningsnarkomane, til munken som sitter på en fjelltopp med beina i kors. Anneli ser på yoga som en verktøykasse hvor man kan hente inspirasjon og verktøy til det vi har mest behov for.

Yoga for hele familien, Anneli Mjøen
Tilbakemeldinger fra store og små: Boken har vært ute i to uker og Anneli får allerede bilder fra yoagpraktiserende familier. Hun blir minst like inspirert av disse som vi blir av å se hennes bilder. Foto: Miriam Hatlenes

Tidsklemma
-Du må ikke gå på yoga. Du kan leke med barna på en mer bevisst og nærende måte, du kan få trent selv samtidig. Du kan frigjøre spenninger i kroppen når du sitter på en stol foran computeren, du kan puste mens du sitter på t-banen. For meg er listen endeløs og yoga gjennomsyrer rett og slett hverdagen min. Tanken med denne boken var at den skal være en ressurs i en vanlig hverdag.

Stor interesse
-Jeg brenner veldig for at yoga ikke skal være for noen få grupper. Jeg vokste selv opp i en famile der alle generasjoner gjorde yoga- og det er vel litt av min styrke. Jeg ser ingen begrensninger, bare muligheter. Jeg blir inspirert av å se mennesker poste bilder av seg selv og familien sin gjøre yoga. Mjøen fant elleve millioner bilder under emneknaggen "yoga" på det sosiale mediet Instagram og dette viser at det er et behov for yoga, nå.