fredag, 16 januar 2015 15:53

Snarvei til Yoga?

-I Bikram yoga går mange prosesser raskere på grunn av varmen, men det er noe med å skynde seg langsomt, forteller Charlotte Møllen etter mer enn 20 års praksis.

Tekst og foto: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Charlotte startet å undervise Bikram yoga i Oslo i 2007. Etter tre til fire år var kundemassen stor nok til å flytte inn i egne lokaler. I 2011 åpnet yogalæreren eget studio med sin samarbeidspartner, Resh G Erichsen. Det er her Yogaportalen treffer yogalæreren i Januar 2015. -Det kreves ekstra kapital for å åpne et Bikramstudio på grunn av behovet for oppvarming og ventilering.

Bikram yoga er en serie med 26 øvelser som er designet for medisinsk utbytte og praktiseres i et 40 grader varmt rom med høy luftfuktighet. -Det var full rulle fra dag en, folk hadde lenge ventet på et skikkelig Bikramstudio i Oslo og vi ble de første i hovedstaden og i landet for øvrig. Vi har fortsatt fulle timer og særlig nå i Januar måned.

Charlotte Møllen (40)
Født: 1.9.1974
Fra: Oslo
Utdannelse: Naturterapeut, fotsoneterapeut, aromaterapeut, grunnfag i medisin, yogalærerutdannelse.
Arbeidserfaring: Egen naturterapiklinikk i 15 år.
Startet med yoga: 1994 da jeg var 20.
Startet Bikram Yoga Oslo: 2011.
Favorittstilling: Standing bow pulling pose fordi den er så full av muligheter.
Favorittmat: Grønnsaker

Yoga med tre ord: Flyt, tilstedeværelse og ærlighet

Det er mange forskjellige yogautøvere som praktiserer Bikram yoga. -Vi har de som får til en eller to ganger i uken, men det er mange som har en daglig praksis hos oss. Politikere, studenter, unge, eldre og i alle fasonger. Det skal være plass til alle, mener Møllen.

30% menn

Det koster mer å trene på et yogasenter enn på de store treningskjedene. -Det er nok den faglige kompetansen som trekker folk til yogasentrene. På en yogatime ved et treningssenter kan man være heldig å møte gode lærere, men det varierer veldig.

Yogalæreren og deleieren har flere gode forklaringer på at mange velger å betale ekstra. -Bikram yoga forbrenner en del så det blir også en work out, mange velger derfor å kun komme til oss. Det er mer personlig å komme til et yogasenter og vi kjenner de aller fleste elevene på navn. Det er viktig for oss at det blir skapt et miljø.

Spiritualitet
Mange forbinder yoga med noe religiøst eller åndelig.

Spirituell praksis

-Vi er ikke religiøse, for meg personlig er yoga veldig spirituelt, men det er ikke en setting vi ønsker å skape for kundene våre. Vi har for eksempel ingen mantra som setter i gang klassen. Vi har mer fokus på empati og på å ta oss av studentene der de er.

Kosthold
Når man praktiserer Bikram yoga drikker man først og fremst mer vann enn man ellers ville gjort. Dette er på grunn av varmen kombinert med den fysiske serien.

Det er noen hensyn man bør ta. -Man trenger mye energi, men pass på å ikke spise for tett opp til klassen. Noen driver med raw food og juicing mens andre kan sette pris på en god biff.

Vannflasker ved siden av alle mattene

Yogaundervisning
-Vi prøver å ha lite fokus på hvor dypt man skal gå i positurene og la elevene være der de er. Vi tilbyr yin yoga som en motvekt. Vi ser at denne typen yoga for eksempel kan åpne opp stive hofter i større grad enn den litt hardere Bikram yogaen.

Inidividuell praksis

Første møte med yoga
Charlotte møtte yoga som tyveåring på klassiske yogatimer i Oslo med mye meditasjon. -Den gangen var det kanskje bare to steder å velge mellom forteller 40-åringen.

-Dette er veldig deilig og føles riktig var min første reaksjon, men litt kjedelig. Jeg var fryktelig rastløs.

-På nittitallet husker jeg at Knut Sommerfeldt hadde vinyasa timer på Nissen videregående skole. Han varmet opp rommet og sprayet oss med vann for å øke luftfuktigheten.

Veien mot å bli yogalærer
-I 2006 dro jeg til New york og havnet på en hot yoga time. Jeg ble hekta etter fire ganger på en uke, this is it tenkte jeg. Jeg følte at i Bikram så kunne mange prosesser ta kortere tid enn i andre former for yoga. Det var grusomt mens det holdt på, men til slutt løsnet det og jeg fikk en aha opplevelse.

Bow pulling pose

Boot camp på Hawaii
Elleve Intensive uker hvor du sover lite og gjør yoga to til tre ganger om dagen. -Fordelen er at man i et sånt program vil oppleve å ha det tøffere enn elevene dine noen gang vil oppleve i timene dine.

-De snakker om at de skal bryte deg litt ned før de bygger deg opp igjen.
-Jeg lærte mye om meg selv og mine egne grenser. Den eneste gangen det ikke gjorde vondt i kroppen var mens vi gjorde yoga. Du møter deg selv grådig i døra under et slikt program minnes Møllen.

Skader og heling
I et par år tenkte Charlotte at yogaen heler bare hun tar det pent, helt til en lege forklarte henne at man ikke kan lege brusk med yoga, her må vi operere. -Jeg har slitt med kneet siden en vridning på langrenn som barn. Menisken har nok aldri vært helt på plass siden det. Under en yogaworkshop tok jeg i for mye og rev av brusken på menisken. Etter kneoperasjonen måtte jeg holde meg fast i veggen for å ikke miste balansen. I denne perioden lærte jeg mye, man må ha de små fundamentene godt på plass før man går videre, hvis ikke så rakner det fort.

Sakte men sikker framgang

Stress kan sette seg i kroppen
-Under åpningen her var det mer enn nok å gjøre og jeg var ganske stresset. Da fikk jeg for første gang i mitt liv akutt vondt i korsryggen og ble liggende et par dager. Jeg merker nå at hvis jeg ikke praktiserer yoga så kommer symptomene tilbake.

Det er mange som fremmer at man bør ha en daglig praksis for å få noe ut av yoga. -Den viktigste overgangen er fra null til en yogatime i uken. Da begynner man å møte kroppen og man tar tid til å være i seg selv.

-Hvis man ønsker å komme dypere inn i praksisen er ikke en eller tre dager nok, da må man ha en daglig praksis.

Stress til ro i eget yogasenter

-Men jeg slår også et slag for en gang i uken. Litt er mye bedre enn ingenting og vi ser at de som får til dette har stort utbytte, fysisk og psykisk. Det er først når man slutter helt med yoga for en periode man kjenner hvor bra det er for kroppen. Da stivner alt seg til.