fredag, 13 februar 2015 08:53

Seksuelle overgrep i Satyananda tradisjonen

Under en offentlig høring i Sydney i Desember 2014 lærer vi om den omfattende fysiske og seksuelle mishandlingen mindreårige skal ha blitt utsatt for i perioden 1974-1989 ved Mangrove Ashram i Australia. -Vi forholdt oss ikke til det som skjedde i Australia, men så vel på det som enda et trist eksempel på at makt har lett for å korrumpere sier en representant for det norske Satyananda- miljøet til Yogaportalen.

Saken

NÅR: 1974-1989.
HVOR: Mangrove ashram, Australia.
HVA: Omfattende seksuelle og fysiske overgrep mot mindreårige.
AKTUELT: Offentlig høring i Australia i Desember 2014.
HVEM
Swami Akhandananda Saraswati (1952-1998)
1968: Entrer Satyananda-bevegelsen i Bihar.
1974: Reiser til Australia og starter Mangrove ashram.
1989-1991: Soner en ubetinget dom for utuktig omgang med mindreårige.
1998: Dør etter mange års alkoholmisbruk
Shishy
1974: Starter Mangrove ashram sammen med Akhandananda som 16- åring. 
1974-1985: Samboer med Akhandananda og vitne til flere overgrep.
2014: Stiller som vitne i høringene.
Guru Swami Satyananda Saraswati (1923-2009)
1964: Grunnla Bihar school of yoga i Munger, Bihar, India. 
1974: Guruens tidlige elever hadde opprettet flere ashrams i hans navn verden over.
Swami Niranjananda
1983: Niranjananda er Satyananda sin spirituelle arvtaker og får ansvaret for organisasjonen.
2015: Er fortsatt spirituell leder for organisasjonen.
11 tidligere barn ved Mangrove ashram
2014: Forteller høringen om sine opplevelser i perioden 1974-1989.
Satyananda yoga i Skandinavia
1970: Swami Janakananda Saraswati (Jørgen Dreiager f. 1939 i København) etablerer Skandinavisk yoga og meditasjonsskole etter et lengre opphold i India hos Satyananda. 
2015: 
-Janakananda bor på Håå kurssenter i Sverige som den eldste nålevende studenten av Satyananda i Europa.
- Skandinavisk yoga og meditasjonsskole er den største yogaskolen i regionen og underviser tusenvis av elever hvert år.
- Man finner yogalærere undervist i denne tradisjonen på de aller fleste yogasentere i Norge.

Janakananda har gitt Yogaportalen sin tillatelse til å publisere et brev han har sendt rundt til sine elever som et statement i forbindelse med høringen og overgrepssakene.

Kilder
Høringsnotater
Høringskilder

Artikkelforfatter: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Det var elleve tidligere barn ved senteret som fortalte om sine opplevelser under høringene. Gjennom deres forklaringer blir det bekreftet at Swami Akhandananda Saraswati, grunnlegger av Mangrove ashram står bak overgrepene.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det har blitt spekulert i hvor mye Guru Swami Satyananda Saraswati visste om handlingene til sin elev. Shishy, tidligere samboer til Akhandananda er vitne under høringene og sier at hun i 1985 reiste til Munger i India for å fortelle om mishandlingen til Satyananda. Hans respons hadde vært at alt barna blir utsatt for fra Akhandananda er til deres eget beste og for deres spirituelle utvikling. 

-Vi visste at Satyananda på sine reiser hadde med seg yngre swamier som assistenter og vi hadde nok en anelse om at de bisto med mer enn te-servering. Vi oppfattet det som et vanlig parforhold slik som også Janakanandas kvinnelige assistent var hans monogame partner. Dette forteller en profil fra det klassiske yogamiljøet i Norge til Yogaportalen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Swami Janakananda tok med seg Satyananda- tradisjonen til Skandinavia i 1970 etter å ha studert og reist rundt med Satyananda i flere år. Han forteller i et brev Yogaportalen har fått lov til å publisere, at han ikke bodde i India i den perioden overgrepsanklagene fra Australia stammer fra. Hvis det har vært noe misbruk av makt og posisjon i India også så ville ikke han visst noe om det.

-Verken jeg eller andre lærere på vår skole har hatt noe å gjøre med hva som skjedde i Australia på 80- tallet og heller ikke hva som angivelig skal ha skjedd i India i samme periode. Vi kan derfor ikke kommentere noen ting om denne perioden understreker han.

Overgrepene varierer i alvorlighetsgrad, men omfatter i stor grad misbruk av jenter i 13- 15-års alderen. Det er en episode hvor en syv år gammel jente angivelig skal ha blitt utsatt for en rituell voldtekt med flere menn til stede. Et fellestrekk i mange saker er at Akhandananda tilnærmer seg jentene i ung alder for å bygge tillitt. Senere forgriper han seg på de. -Dette har ikke noe med yoga å gjøre skriver en etablert aktør i det norske satyananda- miljøet til Yogaportalen og legger til at dette kun er uttrykk for syke menneskers vurderinger. 

Under høringen leser advokaten til Satyananda-organisasjonen opp en uttalelse fra nåværende ledelse. -Vi erkjenner at det har foregått barnemishandling i vår historie. For mishandling av våre uskyldige, mest sårbare medlemmer av samfunnet, våre barn sier vi unskyld. De legger vekt på at de forstår at mange kan oppleve uttalelsen som for lite og for sent. 

Yogaportalen følger opp saken. Har du noen tips eller forslag til endringer? Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.