tirsdag, 26 mars 2019 12:53

Maharishien, Transcendental Meditasjon, Naturlovpartiet og Beatles

av Roger Stormo redaktør ved norwegianwood

Maharishi Mahesh Yogi, født 12. januar 1917 eller 18 i India, død 5. februar 2008 i Vlodrop, Nederland. Utdannet ved Allahabad-universitetet. Yrke: Filosof, skribent. Livssyn: hinduisme

Maharishi Mahesh Yogi var en guru (mester) i hinduisk vedatradisjon, kjent for å ha spredd metoden Transcendental meditasjon (TM) og det indiske helsesystemet Ayurveda. Gjennom sine organisajoner opprettet Maharishi meditasjonssentra, helseklinikker, skoler og universiteter verden over. Han oppnådde også å få TM inn i fengsler, forsvaret og politiet i flere land.

Mahesh Yogi studerte ved universitetet i Allahabad, hvor han tok eksamen i fysikk for senere i løpet av 13 år å gå i lære hos Swami Brahmananda Saraswati, Shankaracharya i Jyotir Math. I 1955 etter to år i taus meditasjon i Himalaya begynte han å lære ut teknikken Transcendental Meditasjon (TM), og TM-bevegelsen, som den kalles, ble grunnlagt av ham i 1957.

I 1958 reiste Maharishien til Burma for å lære bort sin meditasjonsteknikk. Han fortsatte til flere asiatiske land og etterhvert til Hawaii. I 1959 reiste han videre til California og seinere til flere europeiske land. I 1961 opprettet han et internasjonalt kurssenter i byen Rishikesh, ved Ganges. Dette ble senere lagt ned, og i dag ligger hovedkvarteret i hjertet av India.

Hans første besøk i Norge kom i stand etter invitasjon av boktrykker Kjell Mortensen (Forlaget Mortensen) i november 1960 da han holdt foredrag for studentene ved Universitetet i Oslo, offentlig foredrag på Høyres hus og lærte opp mange i Transcendental Meditasjon på Grand Hotell. Senere kom han til Norge mange ganger for å lede kurs for de som hadde lært TM. I 1973 var han i audiens med Kong Olav, hadde møte med Statsminister Bratteli og Oslos ordfører. Hans siste opphold i Norge var i 1983 da han innvidde Maharishi Internasjonale Universitet i Oslo.

 

Torsdag 24. august 1967 var tre Beatler med koner på en forelesning om meditasjon som ble holdt av den indiske guruen Maharishi Mahesh Yogi på hotellet London Hilton. Ringo og kona holdt seg unna, Maureen var fortsatt på sykehuset med den nyfødte babyen. Det var Georges kone Pattie som interesserte seg for guruen og hans meditasjonsfilosofi, og hun fikk altså med seg ikke bare mannen, men også John og Cynthia Lennon og Paul McCartney og kjæresten Jane. De fire i Beatles var ikke ukjent med Maharishien, de hadde sett ham på Granada TVs «People and Places» da de var ungdommer, ifølge McCartney i Beatles:Antologien. Etter foredraget hadde de en privat audiens med guruen, som da inviterte Beatles med til et kurs i meditasjon som skulle avholdes i byen Bangor i Wales samme helg. Alle fire i Beatles ble med til Bangor, og deltok på kurset. Beatles likte guruens filosofi, og John Lennon var den som priset Maharishien mest høylytt. Til den tilstedeværende pressen ga Beatles neste dag en felles uttalelse om at de nå hadde forlatt narkotiske hallusinogener til fordel for meditasjon. Under oppholdet i Bangor ble det kjent at Beatles' manager Brian Epstein var funnet død i sitt hjem, sannsynligvis som følge av en utilsiktet overdose av sovetabletter. Beatles dro derfor tilbake til London.

Mandagens avisoverskrifter ble dominert av nyheten om Epsteins død. Beatles bekreftet at de hadde intensjoner om å fortsette å studere meditasjon hos Maharishien. NEMS meldte 4. september at Beatles hadde til hensikt å reise til Rishikesh i India i oktober for å studere meditasjon i leiren til Maharishien. Dette skulle imidlertid bli utsatt til februar året etter. Maharishien var også en mester i PR, og benyttet forbindelsen til Beatles til å skape blest om seg og Transcendental meditasjon. Blant annet innledet han forhandlinger med et TV selskap der han lovte å arrangere en konsert med Beatles til inntekt for sin filosofi. Dette falt ikke i god jord hos Beatles selv, og 19. oktober 1967 fløy George og Paul til Sverige via København. De oppsøkte Maharishien som for tiden befant seg i Falsterbo utenfor Malmø, for å fortelle ham at han måtte slutte å bruke Beatles som reklame for virksomheten sin. Det var i denne perioden at Maharishien også holdt kurs på Tjøme i Vestfold.

 

Utover på 1960-tallet fikk Maharishi en betydelig tilhengerskare i mange vestlige land, og ble oppfattet som en del av den nye motkulturelle bevegelsen. Et gjennombrudd i medieinteressen kom da The Beatles og noen utvalgte venner, blant annet musikerne Donovan og Mike Love besøkte Mahesh Yogi i Rishikesh i februar 1968 for å studere transcendental meditasjon. George og Pattie Harrison, hennes søster Jenny, og John og Cynthia Lennon ankom 16. februar; Paul McCartney, Jane Asher, Ringo Starr og kona Maureen kom tre dager senere. Pressen omtalte gjerne Maharishi Mahesh Yogi som «the giggling guru» (den fnisende guruen) på grunn av den nervøse latteren han alltid hadde når han ble intervjuet av vestlig presse.

Beatles var smalfilmentusiaster og hadde planlagt å ta med seg masse filmruller og benytte disse til å dokumentere oppholdet på film. Imidlertid viste det seg at India hadde importforbud mot ubrukte filmruller, og man fikk bare ta med seg en viss kvote. Dette på grunn av Indias store filmbransje som gikk under navnet «Bollywood» - de var redd for at utlendinger skulle komme og spille inn filmer i landet. Dette gjorde at Beatles fikk Tony Bramwell til å reise til India. Han bosatte seg på et luksushotell i Dehli, hvor han nøt oppholdet. Hver gang Beatles slapp opp for smalfilm og andre ting de syntes de måtte ha, gikk Tony til innkjøp av dette, og fikk fraktet sakene opp til ashramen i Rishikesh. Noen av filmopptakene Beatlene gjorde fikk vi se glimt av i TV-serien The Beatles' Anthology, som også finnes utgitt på DVD. I dokumentarfilmen «Let It Be» er det en scene hvor Paul forteller John at han kvelden i forveien hadde tittet litt på disse filmopptakene, og ler av at John ikke helt var seg selv under oppholdet. En av dagene i Rishikesh skulle Maharishien opp i et helikopter for å fly litt over ashramen og hadde plass til en passasjer til. John var veldig ivrig etter å bli den utvalgte, ettersom han alene med Maharishien håpet på at han da skulle bli fortalt «svaret». Han var tydeligvis ute etter en enkelt løsning på alle sine filosofiske spørsmål.

Ringo var den første som forlot ashramen, 3. mars reiste han og kona hjem under påskudd av at maten i leiren ikke passet med hans allergier. McCartney dro også sin vei etter et litt lengre opphold enn Ringo, han og Jane dro tilbake til England 26. mars sammen med Neil Aspinall. George og John ble der lengst, men etter nesten to måneder i leiren forlot de ashramen 12. april 1968, med hodene fulle av sanger de hadde komponert i løpet av oppholdet.

John Lennon skrev i 1968 sangen «Sexy Sadie» som et angrep på Maharishi Mahesh Yogi. Bakgrunnen for Lennons tekst var et påstått forsøk fra Maharishi på å forføre Mia Farrow. Senere har det imidlertid blitt reist tvil om Maharishi var skyldig. I Paul McCartneys biografi «Many Years From Now» fra 1998 blir det forklart at det var Alexis Mardas, som utviklet elektronisk utstyr for The Beatles (og derfor fikk klengenavnet "Magic Alex" av John), som satte i gang ryktet for å sverte Maharishi. Mardas benektet dette i en uttalelse fra 2010, men han fastholdt samtidig at han og Harrison var øyenvitner til at Maharishi prøvde å forføre et annet kvinnelig medlem av Ashramen. Vi kan vel legge til at i et TV-program på svensk TV i januar 2017 med tittelen «Året var 1967» sto en svensk kvinne frem og fortalte at hun hadde blitt sammen med Maharishien det året og fulgte ham rundt i to år. Hun forlot ham da hun etter hvert hadde forstått at han også holdt på med andre unge vestlige jenter.

George Harrison var den som tok filosofien mest til sitt hjerte, han fortsatte å interessere seg for hinduisme resten av livet. I 1992 skulle Maharishien gå til valg i Storbritannia, han hadde stiftet partiet «The Natural Law Party», og Paul McCartney fikk i den forbindelse en telefon fra George. Harrison ringte fra Los Angeles og lurte på om Paul og Ringo ville stille opp som partikandidater fra Liverpool sammen med George! «Hva skal vi gjøre?» lurte Paul på. «Vi skal introdusere alle for meditasjon!» var svaret fra George. Harrison arrangerte deretter en konsert til inntekt for «The Natural Law Party» i Royal Albert Hall den 6. april 1992, og Ringo hadde en gjesteopptreden på trommer på slutten av konserten.

Det var faktisk George Harrison selv som sto som grunnlegger av det britiske «Natural Law Party», som stilte til valg første gang i 1992. Ifølge Wikipedia var det aktive lokalavdelinger av partiet i 74 land, deriblant Norge. Naturlovpartiet eprogramfestet at det norske samfunn ikke fungerer i pakt med naturen og derfor må endres radikalt. Partiet ønsket å snu opp-ned på hele den politiske virkeligheten ved å erstatte dagens system med transcendental meditasjon. Dette skal, ifølge partiets program, føre til et høyere bevissthetsnivå blant menneskene og dermed føre til et bedre samfunn med mindre stress og sykefravær. Partiet ble stiftet i 1992 og ble mer eller mindre nedlagt i 2001.

Partiet stilte til valg for første gang i 1993. På grunn av lav oppslutning og «mangel på renhet i landets bevissthet» vedtok partiet å ikke drive valgkamp, men stilte likevel lokalvalgs- og stortingsvalgslister i utvalgte fylker og kommuner. I desember 2009 ble partiet slettet fra Partiregisteret etter å ikke ha stilt liste ved to påfølgende stortingsvalg. Det britiske Natural Law Party ble offisielt oppløst i april 2004. Fortsatt skal partiet eksistere i India og deler av USA.

Paul McCartney tok med seg datteren Stella og besøkte Maharishi i Nederland i 2007, hvor de «fornyet vennskapet» ifølge McCartney. Etter Maharishiens død stilte både Paul og Ringo opp på en konsert arrangert av filmskaper og filantrop David Lynch 6. april 2009 for å promotere et opplæringsprogram i Transcendental meditasjon i amerikanske skoler. Konserten ble behørig omtalt her i Norwegian Wood, og i forrige nummer omtalte vi en ny DVD med opptak fra nettopp denne konserten. Mike Love og Donovan som begge hadde vært med på oppholdet i Rishikesh i 1968 var også blant artistene. Ringo uttalte i sakens anledning at han var veldig takknemlig for å ha møtt Maharishien, og for å ha fått mantraet (et hemmelig, personlig ord) som han fortsatt benyttet seg av under meditasjon. Paul McCartney har også uttalt at han stadig benytter seg av meditasjonsteknikken privat.

Det er estimert at da Maharishien døde i 2008 hadde mer enn 5 millioner mennesker lært seg teknikken med Transcendental meditasjon.

Kilder:
Wikipedia, den frie encyklopedi
The Beatles Bible
The Beatles: Antologien
Paul McCartney og Barry Miles: Many Years From Now
The New York Times