Kine er Bergens fjellyoga-dronning Kine Solend, her med sønnen Leo, driver yogastudioet Just Breathe Movement sammen med samboeren Kenneth Rønningen Kim Bøyum
torsdag, 09 juni 2016 12:14

Kine er Bergens fjellyoga-dronning

Hun arrangerer yoga på toppen av Stoltzekleiven året rundt. Nå skal Kine Solend (32) erobre Ulriken

Skrevet av: Kim Bøyum

- Kine Solend, kan du fortelle litt om bakgrunnen for at du velger å flytte en del av yogatimene dine ut og opp på toppen av et fjell?

- Det første steget ut tok jeg i juni for tre år siden. Om sommeren liker mange å bevege seg ut fra treningssentrene, og jeg bestemte meg for at jeg ville ha utetimer på toppen av Stoltzekleiven. Det har vært en spennende prosess, for jeg har bare brukt Facebook til å markedsføre timene. Men opplegget har gått fra munn til munn, slik at mange er blitt kjent med det.

- Du tar ikke penger for dette?

- Nei. Jeg er blitt spurt en del ganger om hvorfor jeg gjør dette, for de synes det er rart at det er gratis. Stoltzen-yoga gir meg så mye, jeg elsker det. Det er mange som har prøvd å betale meg, og vi tar imot donasjoner, men det står ganske tydelig at ingen trenger å betale. Donasjonene går til mitt arbeid for dem som har vært utsatt for overgrep. Jeg holder ukentlig gratis timer og kurs, og utvikler en bok. Stoltzen-yogaen handler også mye om å spre en kunnskap som jeg skulle ønske alle hadde, i stedet for at de må tilegne seg den den dagen de opplever angstanfall eller en sjokkerende hendelse. Dette er bevisstgjørende, forebyggende og helbredende kunnskap.

- Hva er fordelen med å ha yogatimer oppe på et fjell?

- Litt humoristisk kan en si at det er veldig få som er misfornøyde og sure på toppen av et fjell. Det er et fantastisk utgangspunkt for å gjøre yoga. Så er det en del ting å tenke på som en ikke trenger å tenke på inne. Stoltzen er en veldig populær plass, spesielt om sommeren. Da får man virkelig trent på å stenge ute det som skjer rundt en, bevegelser, lyder og morsomme kommentarer fra forbipasserende. Og det er en fin utfordring å skulle gjøre det så forsvarlig som mulig uten bruk av matter eller annet utstyr. Det er fint å kjenne på at egentlig trenger du ingenting for å gjøre dette. Nettopp det er et av mine viktige budskap: «Du er alt du trenger.» Og jeg tror virkelig pusten kan forandre verden. Uten pusten er vi ingenting.

- Hvem er det som deltar?

- Vi har deltakere fra 15-16 år og opp til 70-årsalderen, og vi ser at det er flere gutter på utetimene enn innetimene. Noen går bare forbi og spør hva vi gjør på, og så hiver de seg med. Vi har til og med hatt turister som deltakere, det er helst om sommeren.

- Hvor mange pleier dere å være på Stoltzen-yoga?

- Vi satte nylig rekord med hundre utøvere. Jeg vet ikke hvordan det skjer, men det pleier plutselig å ta av en periode på sommeren. I november og desember har vi vært opptil 50-60 stykker, men så kan vi være nede i fem i januar. Om vinteren er det de virkelige stayerne som fortsatt henger med. Men det er veldig deilig å ha et prosjekt som bare skal gå av seg selv. Det er ikke noe stress med det, og det er fantastisk å undervise uten klokke. Jeg er bare ferdig når jeg er ferdig, selv om jeg etter tre år har en viss anelse om tiden det tar i ulike værforhold.

- Ja, hvilke hensyn tar du til været?

- Jeg holder timer uansett vær, og da må en lære å ta utfordringene som dukker opp både som utøver og instruktør. Ingen timer er like eller har samme lengde. Jeg har en felles filosofi som jeg bruker uansett, men innholdet varierer. Været avgjør om det blir litt mer styrke og tempo. Når det er veldig kaldt, kan jeg ikke la utøverne ligge på bakken eller la dem tøye veldig lenge. Når det er varmt, kan du ha roligere timer.

- Og nå er du snart klar for å innta nok et fjell i Bergen?

- Det stemmer! Først skal vi ha yoga på toppen av Ulriken 21. juni, som er verdens yogadag. Det var noe vi gjorde ganske spontant i fjor, og ønsker å legge inn som en årlig markering framover. Denne markeringen er alltid gratis, i år blir det også musikk. Videre blir det Ulriken-yoga hver lørdag i juli, denne er basert på klippekort. Foreløpig blir det den ene måneden, og så ser vi om vi vil utvide.

Les også: Yogaidyll på toppen av Stoltzen

Slik ser det ut på toppen av Stoltzekleiven i Bergen under en yogatime FOTO: Kim Bøyum

 

Les mer om Stoltzen Yoga her: http://yogaportalen.no/nyheter/yogaidyll-pa-toppen-av-stoltzen