tirsdag, 03 februar 2015 21:44

From the mat to the world

Hvordan kan vi ta yoga med oss fra matten og inn i hverdagen vår? Er temaet for årets yogafestival og for Josephine Selander sitt foredrag. -I vesten er vi fortsatt på første trappetrinn på vei mot yoga. Vi gjør yoga for å styrke eller grunne oss selv. Vi bruker yoga litt som sikkerhetsinstruksjonene på et fly, oksygen til deg selv først. Gir vi oksygen til andre? bruker vi overskuddet vi får fra yoga på andre? Spør Selander.

Tekst og foto: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Josephine Selander (45)
Født:
1969
Fra:
Stockholm
Begynte med yoga:
1999
Startet egen yogaretning:
Virya yoga i 2004
Virya yoga: -En dynamisk yogaform med fokus på mekanikk og der vi jobber med filosofiske tilnærminger.

Fire grunnpilarer
1. Virya yoga er et system, der hver klasse består av ti deler som er utviklet sammen med en naprapat.
2. Elevene får et biomekanisk tema i hver klasse for å øke bevissthet om kroppen sin, som for eksempel skulder.
3. Filosofi i sin videste definisjon. Yogaformen er basert på at vi har lyset inne i oss.
4. Å ha kul legger svensken til, er den siste av de fire grunnpilarene i hennes yogaform.

Mysore
-Do your practice and all will come, er et kjent sitat fra ashtanga yogaens far Pattabhi Jois. Dette har blitt mange ashtangautøvere sitt mantra. Det er ti år siden siste gang Selander var i Mysore, India og praktiserte ashtanga yoga hver morgen klokken fem. En dag kom det en student bort til henne i shalaen, dyttet henne av matten og kastet matten hennes bort. Josephine hadde nemlig tatt hans faste plass. -What will come from this practice? Undret hun.

Josephine Selander

Historie
-Seks hundre år før kristus, i den vediske tradisjonen hadde yoga et bredt fotfeste i samfunnet. Det var ritualer for å kontrollere seg selv. Disse yogiene var middelklassen som hadde brutt ut fra samfunnet for å finne direkte kontakt med gudene. På den tiden måtte man kontakte gud via brahmins, for eksempel prester eller lærde. Dette var starten på upanishadene og den yogiske filosofien. Asketerne trodde på en høyere kraft, som er allestedsnærværende og god (brahman). Videre mente de at alle har en sjel (atman), som er et speilbilde av denne kraften.

Yoga for alle
-Vi har et lys inne i oss og yoga handler om hvordan vi kan huske dette.

Josephine Selander

Tre ulike veier til frigjøring
I Bhagavad Gita presenteres handling, kunnskap og hengivenhet som de tre veiene i yoga. -Ingen er frie fra handling, sier foredragsholderen og minner oss om at det ikke er noen som slipper unna. -Selv det å ikke gjøre noe er en handling.

Josephine Selander

Etter å ha sitert både Bhagavad gita og Yoga sutraene spør den svenske yogalæreren om vi kan ha medfølelse for andre. -Det er å ta yoga fra matten inn i livene våres.

Tidsklemma
Gjør yoga når det passer. -Etter jeg fikk en sønn gjorde jeg yoga når det var barne-tv. Det var den eneste tiden som passet. Tjue minutter er bedre enn ingenting.

Effekter av yoga
Er du stresset kan yoga gjøre deg mer grunnet. Er du veldig passiv, kan yoga hjelpe deg å få mot. -Yoga er ganske heftig på den måten, den gir deg det du trenger.

Josephine Selander

Egne erfaringer
-Jeg jobbet som tv- produsent, klippet og drakk kaffe dagen lang og var veldig stresset. Å lande på matten gav meg mye i denne tiden. Å rulle ut matten kan løse mye problemer. Yoga er suveren til å hjelpe en til å klare det praktiske livet.

Josephine Selander

Yogabølge
Selander synes det er vanskelig å si noe generelt, men hun ser at på sitt yogastudio og på venners studioer øker antallet elever jevnt og trutt. -Om dette handler om at vi har markedsført oss og blitt mer og mer kjente over tid eller om det handler om en yogabølge vet jeg ikke.

Josephine Selander

Sverige versus Norge
-Folk i Norge er fordomsfrie og åpne, det finnes en nysgjerrighet og det er ikke så strengt mellom ulike former for yoga.

-Gandhi mente at sannhet alltid starter fra ahimsa, ikke-vold. Å leve et liv som ikke skader andre, det er medfølelse og yoga. Gå ut der og vær yogiske mennesker avslutter Selander.