Enormt tilbud av yogautdannelser – positivt eller negativt? Copyright: creatista / 123RF Stock Photo
mandag, 17 oktober 2016 07:29

Enormt tilbud av yogautdannelser – positivt eller negativt?

Se synspunktene til ulike yogalærere.

Skrevet av: Kim Bøyum

Å få oversikten over alle yogautdannelser i landet, er på ingen måte enkelt. Over hele Norge finnes kurs i ulike varianter og fasonger.

 - Generelt er det veldig mange som tar yogautdannelse om dagen. Det er så mange yogaskoler at det nesten blir for mange. Kanskje begynner markedet å mettes. Men totalt sett vokser det fortsatt, sier Alexander Teerth Skari.

45-åringen har holdt på med yoga siden han var 17. Han er fysioterapeut, pusteterapeut, yogainstruktør, forfatter, yogalærer, kunstner og coach – og grunnlegger av PUST Yoga. I denne yogaformen møtes østlige og vestlige tradisjoner.

 - Det er mange som kommer på kurs. Dette er en type yoga som går på å skape balanse i nervesystemet. Det er en rolig yogaform der man lærer om nevrologi, sier Skari.

 - Bare positivt

Trine Spanien, studieansvarlig og yogalærer ved Axelsons Body Work School i Oslo, er helt klar på at yoga er mer populært enn noen gang, og peker på at også store treningssenterkjeder har startet egne yogakurs.

 - At store aktører Sats Elixia har sett at dette er noe å tjene penger på, viser hvor mainstream yoga er blitt de siste par årene. Jeg har trent yoga i mange år, og slet lenge med å finne gode timer på slike steder. Det var «treningssenteryoga», for å si det sånn, ikke god, tradisjonell yoga. Men for kanskje ett år siden snudde det. Nå har slike sentre gode lærere og gode timer å tilby, sier Spanien.

Hun er ikke enig i at det er blitt for mange forskjellige yogaskoler.

 - Vi som har vært i den tradisjonelle yogaverdenen en stund, kan kanskje tenke sånn, fordi det kommer veldig mye som er nytt og annerledes. Men personlig synes jeg at det er bare positivt hvis vi får yoga til å bli allemannseie. Mangfold er bra, og en kan tilnærme seg yoga på flere måter, sier Spanien.

 - Den enøyde blir konge

Hun peker på at skjelett- og muskellidelser, hjerte- og karsykdommer og stress og depresjoner er tre framtredende problemer i samfunnet.

 - Yoga hjelper mot alt dette, og derfor ser jeg ikke at det kan bli for mye av yoga. Jeg kjenner selv hvilken effekt yoga har, sier Spanien.

Alexander Medin driver lærerutdannelsen i yoga ved Puro Yoga. Han mener derimot det er grunn til å være kritisk til deler av yogakursene som tilbys.

 - Yoga er noe mange vil ha, men problemet at vi mangler erfaringskompetanse i Norge. Vi har for få erfarne utøvere og den enøyde mannen kan bli konge, sier Medin.

 - Er det for mange utdannelser?

 - Ikke nødvendigvis. Alle får svare for seg, men jeg tror det som med alt er noen som er seriøse og noen som tar lett på det.

Han utdyper:

 - Yoga tar tid, det er ikke noe man lærer på én måned eller ett år. Det er som å bli en god musiker. Man bruker lang tid på å forstå harmonien i instrumentet. Det samme gjelder for yoga, man må forstå sin kropp. For dem som går dypt inn i yoga, blir det en endring av livet og rutinene. Disse menneskene får noe veldig vakkert over seg.

Mange typer mennesker

 - Hvilke mennesker er det som kommer til dere i Puro Yoga?

 - Det er veldig forskjellig. Fra ungdommer til eldre som søker en mer meningsfull tilværelse. Eller husmødre som kjeder seg - og advokater som savner mening ved livet.

Skari sier det slik:

 - Generelt er det folk som kanskje har gått på en liten smell. De har gjerne overdrevet både med trening og jobb, og prøver å finne en måte å komme tilbake i balanse på. Og de som skjønner hvor viktig restitusjon er. Dette er en fin måte å restituere hele kroppen på, sier Skari.

Hos Axelsons gleder de seg over bredden av interesserte.

 - Hos oss ser vi at det er like mange i 20-årene som i 30-, 40- og 50-årene. Jeg synes det er utrolig kult med et så bredt spenn, sier Spanien.

 

Lurer du av hva som er av kommende kurs/utdanning og workshop kan du sjekke Yogaportalen.no sin Yogakalender her.