tirsdag, 29 august 2017 07:24

Det hellige Yogarommet

De siste årene har tilbydere av Yogatimer eksplodert. Tilbud på Yogakurs har mangedoblet seg på få år. Sannsynligvis skyldes dette spesialisering og det nå tilbys forskjellige yogautdanninger. Flere av de vanlige treningssentrene har endret fokus fra enklere yogatimer til mer avanserte Yogaformer. Kundene vil ha treningsformer som inkluderer både meditasjonen og stillhet 

Dagens samfunn er mer stressende en den var for noen år siden. Multitasking, fulle timeplaner, for mange baller i luften samtidig, følt press fra omgivelsene og sosiale medier der enkelte føler man skal vise deg fra sin beste side med en perfekt figur. Alt dette fører til mer stress, som igjen fører til både helseplager, livsstilsykdommer og depresjoner. Mange føler de ikke strekker til. Derfor er nok det å sette av tid til å finne stillhet for mange mennesker kommet som et ekstra notat på dagens timeplan.

Vivian Halland (28 år) arbeider i dag som instruktør på NR1 Fitness, ved siden av sin daglige jobb som miljøarbeider. Tidligere har man kanskje assosiert NR1 Fitness som et ordinært treningssenter, men de som senter inkluderer nå avansert Yoga, med fokus på pust, tilstedeværelse, tanker og følelser. Vivian har også timer inn mot enkelt personer og for crossfit utøvere.

Vivian har tatt sin Yogautdannelse fra Just Breathe Movement i Bergen, og har selv praktisert både på Birkram Vinjasa og Yin Yoga. I høst starter hun opp med 1 års utdanning som pusteterapaut og yogalærer hos Just Breathe Movement. Hun forteller oss at det er en en økt etterspørsel etter Yoga, også når det gjelder aktiviteter som går inn i andre former treningsdisipliner. Yoga brukes f.eks som supplering til andre aktiviteter F.eks: Crossfit, Freestyle, dans, triathlon, sykling, løping, fotball osv. På sentrene er det nå flere menn enn tidligere. Enkelte timer kan det være en 50/50 deling. Slik var det ikke tidligere forteller Vivian. Hvem som deltar kan variere i stor grad. Alt fra seniorer til unge, trente og utrente. Folk forstår at alt de trenger er seg selv og matten for å praktisere Yoga.

Vivian har laget sitt eget Yogarom. Her driver hun med meditasjon, pusteøvelser, yoga trening, maling eller bare finne roen for seg selv. Men det er også viktig for meg delta på en del timer utenfor hjemmet, her på rommet mitt har jeg meditasjon og et ritual hver morgen. Blant annet solhilsen og endel andre programmer. Dette er også rommet der jeg kan trekke meg tilbake og lese en bok eller male. Men jeg liker også å delta på timer for å bli veiledet. Når man praktiserer Yoga alene blir det ofte den yogaen man kan best og er tryggest på.

Her for en tid siden kjøpte jeg et healing maleri til Yogarommet mitt. Alle som besøker rommet mitt kommenterer maleriet, kanskje med en reaksjon som oi, eller en kommentar. Grunnen er nok at det er et stort og kraftfullt bilde med masse farger. Det fyller rommet. Hun ler å forteller at en periode var maleriet så sterkt at det måtte flyttes ut av yogarommet.

Foto: Vivian med sitt healing maleri hun har på Yogarommet.

Det er nok en grunn til at jeg falt for det, det er på en måte mitt maleri og skal ikke vært noen andre steder enn i yogarommet. Dette er blitt mitt fristed der jeg har noe pent på veggen. Et sted jeg enkelt kan snike meg vekk fra dagens stress. Jeg tenker at dette kan gi meg en bedre mental og fysisk helse, med økt tilstedeværelse i egen kropp og et fokus innover. Alt starter innen ifra og ut.

Maleriet kjøpte jeg av Elisabeth Gallefoss som driver Gallefoss behandlingsenter på Bryggen i Bergen. Hun tilbyr healing, meditasjon, fotsoneterapi og diverse annen alternativ behandling. Elisabeth maler healingmalerier og forteller at dette er hennes måte å formidle energi på.


Bilde: av Elisabeth Gallefoss ved et av hennes healingmaleri. Foto er tatt av Lena Borge.

Bildene hennes tiltrekker seg alle typer mennesker. Elisabeth forteller oss hun har malt i 20 år, og at hun de siste årene har økt salget av malerier. Maleriene selges til både inn og utland. Bildene hennes skaper følelser i mennesker. Det og se på dem kan for mange også fungere som en form for meditasjon. Elisabeth har høstutstilling på Bryggen i Bergen 14. oktober kl. 12–16 der alle er hjertelig velkommen. Gratis adgang. Les mer om Elisabeth på www.gallefoss.nu 

Les mer om Elisabeth Gallefoss