Please enable JS

Snart 2/3 ferdig tunnel

20 mar 2018

AGJV har snart boret 24 000 meter siden Eufemia, den første TBMen, startet i september 2016. Dette utgjør rundt 66 prosent av total lengde. "TBM-damene" er hardtarbeidende, og de graver seg gjennom fjellet på en imponerende måte. Første gjennomslag i nordlig retning mot Oslo forventes sommer/høst 2018.

TBM Eufemia har forsert nesten 7 kilometer, 77 prosent av veien til Oslo, og Ellisiv følger kun 60 meter bak. De ligger begge godt an i forhold til planen, og det er nå spennende hvilken TBM som blir den første som kommer til Oslo. I øyeblikket synes Ellisiv å være "i best form", og hun er nesten i ferd med å ta igjen Euphemia. Gjennomsnittlig fremdrift er 100 meter per uke per maskin.

TBMene Anna og Magda jobber kontinuerlig mot Ski, og de er også i henhold til plan. De har gravet ut henholdsvis 5,2 (57%) og 5 kilometer (55%). Det betyr at alle TBMene denne uken har nådd milepælen 5 kilometer.

Antall produserte tunnelringer i fabrikken er nå ca 15 400. Totalt antall ringer som skal produseres er rundt 20 236, så ca 75% av den totale produksjonen er utført.

Det vil alltid være noen utfordringer i et stort TBM-prosjekt som Follobanen, med ekstremt hardt fjell og noen svakhetssoner, men produksjonen er stabil og fremtidsutsiktene er gode. AGJV bygger den største delen av tunnelen på vegne av Bane NOR.